tisdag 7 juli 2009

Sangriento Maria



Fino sherry är en väldigt underskattad och missuppfattad dryck. Tyvärr. Det finns få viner som kan kombineras så väl med så många olika rätter och tillfällen.

En fino är lätt och torr men ändå smakrik. Den har en låg syra men känns ändå uppfriskande. Man hittar bland annat toner av jäst, mandel och gröna oliver. Det är en av de få viner där man hittar umami. Fino är inte heller särskilt alkoholstark, 15% är ju inget ovanligt ens för "vanliga" viner. Det är kanske den nästan vattenlika munkänslan som gör att många blir överraskade och reagerar negativt första gången.

Om man inte direkt går på och provar fino med tapas eller färska skaldjur (testa med ostron!) kan man fega med en drink - en Sangriento Maria!

Köp förslagsvis Tio Pepe (det finns flera andra men TP är en favorit som dessutom har hög omsättning, viktigt då fino ska drickas snart efter buteljering) och kyl väl. I ett högt glas pressar du lite citron, strör en nypa salt, drar ett varv med pepparkvarnen och droppar lite tabasco. Fyll på med några iskuber och häll cirka 8 cl fino. Fyll därefter glaset med tomatjuice. Jag toppade med lite färsk basilika.
Ni fattar. Detta är en Bloody Mary fast med vodkan utbytt. Passar inte mitt recept så kör ditt eget med worchestershiresås, selleri och hela medivippen.

Perfekt när man vill dricka lunch och inte jobba på eftermiddagen. Funkar också som semesterdiet. ;-)

Sorry!
Men nu har jag flyttat bloggen IGEN!
Så blir det när beslut tas lite oövertänkt:
http://ohmansmatovin.wordpress.com/

3 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar sherry, men Magnus tycker det smakar hundandedräkt... Tyvärr tycker han inte om bloody Mary heller. Men jag ska garanterat testa det här - han får väl dricka öl istället! :)

    SvaraRadera
  2. Hundskum och hundandedräkt... Gillar att husdjuren får plats lite i smyg på en mat- och vinblogg Anders!

    /Ingela

    SvaraRadera
  3. Aha, nu ska det semesterbantas....:-)

    SvaraRadera