måndag 6 juli 2009

Mangold



Primörerna börjar komma in i vågor nu. Man får passa på att njuta, lära och ta tillvara så gott man hinner.
På torget såldes idag färsk, svensk mangold i jättestora buntar för 15 kronor. Billigtbilligt men vad gör man egentligen med mangold? Späd mangold passa jättebra till mixsallad men dessa var bjässar i stil med välväxt rabarber.

Jag skilde blad och stjälkar, kokade stjälkarna i saltat vatten tills de blev lite mjuka och lade sedan i bladen. Jag hade med lite morötter också för färgens skull

Under tiden stekte jag benfria fläskkotletter (i ankfett såklart! Ska ägna ett helt inlägg om denna gudagåva). När dessa var klara lade jag dem åt sidan och slängde en näve fint strimlat rökt fläsk i pannan, mer fett och smör och till slut skivad vitlök. Så i med den avrunna mangolden och lät alltihop fräsa tillsammans en stund.

Übergott!!! För den som inte provat kan tillagad mangold smakmässigt beskrivas som ett mellanting av spenat och sparris.

Sorry!
Men nu har jag flyttat bloggen IGEN!
Så blir det när beslut tas lite oövertänkt:
http://ohmansmatovin.wordpress.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar